Matnyttigt om social hållbarhet
Mötesplats Social hållbarhet arrangerade konferensen ”Att leda och styra i samverkan för ett hållbart Sverige 2030” den 17-18 september 2018 i Uppsala. Det var 5:e mötet där civilsamhälle, näringsliv och akademi möts.
Agenda 2030 -delegationen berättade här om hur partnerskap och samverkan behövs för att kunna genomföra agendan, partnerskap mellan offentligt, näringsliv, civilsamhälle och medborgare. FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling är en angelägenhet för hela samhället och en av de bärande idéerna är att genom tvärsektoriell samverkan uppmuntra innovativa partnerskap. Detta berättade Katarina Sundberg från Agenda 2030 -delegationen om.
Det är viktigt att ha med social hållbarhet när man planerar ett samhälle och det är betydelsefullt i vilken grad staden tillgängliggör samhälleliga resurser på en plats. Kulturell närvaro i stadsdelar spelar här en roll – det är betydelsefullt att gå förbi ett bibliotek varje dag, även om man inte använder det har man möjligheten att göra det. Ann Legeby från KTH Arkitekturskolan inom Stadsbyggnad berättade om detta.
El Sistema är orkestrar som fungerar som brobyggare mellan förskola – skola – kulturskola – konserthus. Orkestern flyttar här ut i t ex förorten så musiken blir tillgänglig för fler. För barnen som deltar i El Sistema blir ofta hela deras familj delaktig och det medför möten på ett avslappnat och glädjefullt sätt kring musik. Detta berättades om av Camilla Sarner, Planeringsledare El Sistema i Göteborgs Stad.
Det finns många anledningar till att upprätta odlingar såsom att det blir sociala mötesplatser, arbetstillfällen, och bidrar till kunskap och hälsa. Växjö kommun har arbetat med odlingar med gott resultat som en mötesplats som ger trygghet i bostadsområdet. Sofia Asplund, Projektledare Stadsbruk och Earthweek i Växjö kommun delgav oss erfarenheter kring detta.